Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A bázis

            Általános jellemzők:

 

A laktanyák a Devecser-Sümeg közötti úton, Devecsertől mintegy 5 km-re voltak. Az út jobb oldalán települt a 19. tábori páncélos és gépjárműanyag raktár (MN 7477) és a 16. önálló vontató és javító zászlóalj, (MN 2290), bal oldalán az 1. Robbanóanyag raktár (MN 7508).    A bázisok területét erdő borította.

A tárolt anyagok ún. tároló szektorokban voltak elhelyezve , szektoronként 5-6 épülettel. Az épületek egymástól 30-50 méterre, egy körút mentén épültek, néhányat 3 oldalról töltés védett.. A szektorokat eredetileg kisvasút kötötte össze, melynek vonalait a 70-s évektől kezdődően felszámolták, mert a sínek a kis kerekű targoncák mozgását lehetetlenné tették. Az eredeti épületek 200 m2 alapterületűek voltak téglából, készültek, faszerkezetű tetővel ellátottak, nagyon jó minőségűek . Az eredeti épületeken csak annyi változtatás történt, hogy a bejárati ajtókat átalakítottuk, a padlózatot simává tettük, valamint irodákat alakítottunk ki. A meglévő épületek a későbbi évek során 220-440 m2-s barakk épületekkel, közöttük nyitott tároló helyekkel egészültek ki. A raktárak tároló berendezése kezdetben hagyományos állványos rendszerű volt, a későbbiekben a szükséges helyekre Dexion-Salgó rendszer lett beépítve.

A szakanyag tároló raktárakon túlmenően az évtizedek során a bázis infrastruktúrájában jelentős fejlődés történt. A területek középső –a közúthoz közelebbi- részén épült fel a javító zászlóalj teljes épület együttese, legénységi körlet, telefonközpont, rendezvényterem, gépjármű telephely, sportpályák, szolgálati épületek készültek. A régi ellátó épületek, konyha, gyengélkedő, iroda épületek, stb. pedig belső korszerűsítésen estek át. A belső utak aszfalt borítást kaptak.

A hivatásos állomány elhelyezése az első időkben a raktárépületekben, majd az út bal oldalán lévő lakótelepen, később a létszám növekedése miatt Pápán, 1978-tól pedig Ajkán volt. A bejárást szolgálati buszjárat biztosította. Néhány lakás, illetve albérlet Devecserben is volt. A sorállomány elhelyezése az első húsz évben –szűk körülmények között- az MN 7508 területén történt, javulást csak a 80-as évek elejére a jobb oldali részen elkészült új, korszerű legénységi épület jelentett.

(Az ismertető a későbbiekban folyamatosan bővül.)

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Wirsz Miklós - 7635 Pécs Fürkész d. 5

1975 10. 14- 1977 10. 11-ig voltam sorkatona az MN 7508 alakulat őrszázadában. Rossz emlékű sötét hely volt, primitív szadista hajlamú hivatásos állománnyal, czagány alezredes parancsnoksága alatt. Századparancsnokunk bóza őrnagy 4 elemit végzett, igazi tapló, amúgy hithű kommunista volt, akinek méltó samesza volt szakaszparancsnokunk bakler százados. A tiszthelyettesek fényét ridács törzsőrmester emelte, aki civilben disznópásztorból küzdötte fel magát továbbszolgálóként . A hivatásosok között az egyetlen aki Ember volt a súlyos alkoholizmusa miatt rendszeresen lefokozott Lócsi főtörzs, Isten nyugosztalja.Ha arra vezet az utam a mai nem mulasztok el kiköpni a bejárat előtt.


Gémes Zoltán - 1153 Budapest

Tegnap jártam a körletünkben,elkeserítő! 7477/00166 . 1990-1991 szkv.

Zsidi István - 9030 Győr, Csíkostó u.36.

1980. 07. -től 1982. februárig sorkatona voltam.

Binder Károly - Re: 9030 Győr, Csíkostó u.36.

Köszöntöm oldalunkon!
Őszintén remélem, szép emlékei is maradtak az itt töltött másfél évről.

Torma István - Budapest

1984. aug. 31. és 1986. febr. 15. között sorkatona voltam az MN 7508 alakulatnál (őrkatona)