Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kirándulás a Parkerdőbe

Az idén nincs sok szerencsénk az időjárással. Betegségek és a kedvezőtlen előrejelzés miatt megfogyatkozott létszámmal vágtunk neki a Parkerdőbe vezető szerpentinnek. A 10 fokos hőmérséklet, a borús idő nem sok jóval kecsegtetett a tervezett szalonna sütéshez.

A program első állomása a Bányászati Múzeum volt. Itt Nagy Lajos úr  (nyá.alezredes, volt bajtársunk), a múzeum vezetője várt minket és vezetett végig a látnivalókon. Nagyon szakszerű és részletes tájékoztatást adott az ajkai bányászat múltjáról, a múzeum jelenéről. Bemutatta a tárolt és szépen rendben tartott bányagépeket, a bányászatról tárolt relikviákat. A régi légaknánál megemlékeztünk az 1909. évi szörnyű bányakatasztrófa áldozatairól, majd az emlékműnél tisztelegtünk a föld alatt életüket vesztett bányászoknak. Bejártuk a kialakított tárnát, elképzelve milyen lehetett egykor a föld alatt dolgozni.

Ezután átmentünk a Kőtárba, ahol egyrészt az Ajka környéki bányászat geológiai emlékeit valamint a gyűjtemény nemzetközi részét néztük meg. Az egész világból származó ásványok, kövületek még a laikus nézőnek is szép élményt nyújtanak. Köszönjük.

Közben megkezdődtek a szalonnasütés előkészületei is. Matting Pista előre ment helyet foglalni, mire odaértünk már sültek a halak, így ezeket fogyasztva töltöttük az időt, míg az előző napokban esett esőtől nedves fadarabokból tüzet tudtunk rakni. Ez végre sikerült, így megkezdhettük a szalonna és krumpli sütést. A nedves fa miatt nem volt igazi parázson sütés, de a végeredmény így is finom volt. A várt eső is elmaradt, így nagyon jó hangulatban falatozgattunk, tréfálkoztunk késő délutánig. 

A kedvezőtlen előjelek ellenére nagyon jól sikerült a nap.

Az eseményről készült fotók egy részét galériánkban megnézhetik, a képeket Puskás Tibi készítette. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.